Altuni taflan

Latince ismi Euonymus Japonica Aureaolan Altuni Taflanın anavatanı Japonya, kore ve çin’dir. Türkiyede Karayemiş, Taflan, Avrupa taflanı, Kızaran taflan olarakda bilinirler.

Yaz kış yaprak dökmeyen, 3-4 mt boylanabilen, kış soğuklarına dayanıklıdır. Birçok alt türü olan çalı formlu bitkilerdir. Peyzaj yapımında, bordür ve çit bitkisi olarkda kullanılırlar, çit yapımında dikim araları 15cm civarı olmalıdır. Piramit formlu taflanbahçelerde daha doygun ve güzel bir görüntü sağlarlar. Yeni yapıların ve sitelerin bahçe katlarında sıklıkla kullanılırlar.

Toprak analizi ve ph değeri uygunsa, iyi drenajlı, iyileştirilmiş topraklarda gelişimi daha güzel gösterebilir. çok asidik topraklarda iyi gelmeyebilir. Genelde güneşli ve yarı gölgeli alanlarda tercih edilir. Haziran ve temmuz aylarında çiçeklenirler. Çiçekleri göze çarpmayan küçük gruplar halinde sarı renklidir, yaprakları ise yoğun sarı ve yeşil renklidir.

İlk bahar döneminde gübre şerbeti veya yoğun bir gübreleme yapılabilir. Yaprakları epileptik ve sert olup budamaya dayanıklıdır. İlk bahar ve sonbahar aylarında şekil budamaları yapılabilir. İyice olgunlaşmamış olan yeşil yapraklı dalları 45 derecelik kesim yapılarak çelıkleme yöntemiyle çoğaltılabilir.

Ahşap saksıdan ziyade, seramik veya metal saksılarda kullanılabilir, eğer saksıda kullanacaksanız yılda 1 gübre ve toprak değişimi yapılırsa yaprakları herzamn canlı kalacaktır. Bakımı kolay bir bitkidir..

Görselde ki altuni taflan çanakkale ili biga ilçesinde üretilmektedir 

Yorumlar

Popüler Yayınlar